Кураторська екскурсія "Ексгумація"


У неділю ми з класом зібралися для того, щоб відвідати кураторську екскурсію під назвою "Ексгумація". Ця екскурсія була присвячена соціальному реалізму,який в 30-50 роки 20 століття був передовим стилем в мистецтві. Дана виставка була логічним продовженням попередньої виставки "Спецфонд", яка була присвячена репресованому мистецтву, мистецтву,що категорично не допускалося публікувати.

Переважаюче число картин було покликане викликати у відвідувача якусь причетність,спонукати його зануритися в побут пролетаріату тих часів. Крім того можна було помітити численну кількість картин зображали артілі та бригади, що в свою чергу знаменувало єдність людей, об'єднавшихся заради досягнення спільної мети - створення соціалістичного суспільства, і також відображало ідеї комунізму.


Також хочеться відзначити, що в музеї була вивішена не одна картина, що наочно демонструвала нерозривний зв'язок вищезазначеного пролетаріату з верхівкою влади. Наприклад, на одній з картин зображена зустріч Леніна з селянами-ходоками, на задньому фоні розташовується молодий Сталін. І ще ряд картин демонстрував зустрічі міністрів з не просто керуючими заводів і промислових підприємств, а й, безпосередньо, з робітниками.


Стали в ті часи з'являтися портрети глав держави - тепер вони представлялися народу максимально детально, справді, були зображені тими ж людьми. Що ще дивує, так це картина Йосипа Віссаріоновича Сталіна, де неозброєним поглядом можна проглядіти його всім відому "сухорукість". Дивно, як автор не тільки не був розстріляний, але примудрився уявити картину в експозиції.


Резюмуючи, можна сказати, що ми з классом залишилися задоволеними. Це був цікавий досвід.

Коментарі