"A study in Scarlet"

Відносно недавно я прочитав перший роман Артура Конана Дойля про Шерлока Холмса англійською, назва якого "A study in Scarlet". Відверто кажучи,я ніколи не був прихильником детективів і взявся за роман із-за інтересу ознайомитися в оригіналі,зрозуміти всі тонкощі і особливості стилю опису,подання героя,графоны і т. д.,словом-все,що практично не відтворено в перекладі.

Після приїзду з Афганістану доктор Ватсон знайомиться з Шерлоком Холмсом. Проживаючи з ним,він регулярно досліджує свого співмешканця,регулярно записуючи всі свої спостереження в щоденник. Особливо він бажає прояснити:завдяки чому Шерлоку вдається настільки віртуозно і блискуче розкривати злочини.
Після того,як він звик до повсякденного режиму свого підопічного і примх до яких доводиться вдаватися щоб тримати мозок в тонусі для розкриття злочинів, трапляється заплутаний і витіюватий випадок.

У порожньому будинку виявлено труп. Ця людина — хтось Енох Дреббер, американець. Детектив-консультант Шерлок Холмс на прохання своїх колег-поліцейських» Лестрейда і Грегсона без праці встановлює причину смерті нещасного — це отрута. В кишенях мерця знаходять два листи, які свідчать, що він і Джозеф Стэнджерсон збиралися відплисти з Ліверпуля, також на місці злочину виявлено обручку, а на стіні поруч з тілом кров'ю залишено послання: RACHE (по-німецьки «помста»).

Весь роман він вживає всі свої зусилля,щоб зловити безсоромних злочинців і,незважаючи на деякі помилки і неточності у розрахунках,все ж дозволяє це справа:так само блискуче,як і завжди.

(c) Микита Петренко

Коментарі